پیوند اعضاء:
سؤال:
آیا برای شخص جایز است که اجازه دهد در حال حیات یا پس از مرگ ، بعضی از اعضای او که حفظ نفس بیمار بر آن متوقّف نیست از قبیل انگشت ، دست ، قرنیۀ چشم و غیره را در مقابل وجه یا مجاناً به دیگری پیوند زنند؟
جواب:
سلام علیکم و رحمة الله.
بسمه تعالی شأنه.
الحمدللّه ربّ العالمین.
*آیت الله سیستانی(دام ظلّه):
برداشتن عضوی از شخص زنده برای شخص زنده دیگر و پیوند آن به بدن دیگری اگر او را با خطر جدی روبرو نکند مانعی ندارد مانند آنکه شخصی که کلیه دیگرش سالم است و کار می کند کلیه دومش را به بیمار کلیوی اهدا کند، وهمچنین بریدن عضوی از اندام شخص مرده با وصیت او و پیوند دادن آن به شخص دیگر هرگاه میّت، مسلمان و یا در حکم مسلمان نباشد باز مانعی ندارد، زیرا نجات یک انسان مسلمان موقوف به آن است، وامّا در غیر این دو صورت در نفوذ وصیّت و در صحّت آن و در جواز قطع عضوی از وی، اشکال است اما به هر حال اگر طبق وصیت عضوی از مرده مسلمان بریده شد برای قطع کننده آن، دیه واجب نمی شود .
(سایت معظّم له ؛ إستفتاءات فارسی ، پیوند اعضا)
*آیت الله خامنه ای(دام ظلّه):
اگر با اذن میّت در دوران حیاتش و یا با اذن اولیای او بعد از مُردنش باشد و یا نجات جان نفس محترمی منوط به آن باشد ، اشکال ندارد.
(أجوبة الإستفتاءات ، شمارۀ۱۲۸۷)
*آیت الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):
در حال حیات مشکل است ، ولی بعد از مرگ در مواردی که اثر مهمّی دارد ، مانعی ندارد.
(إستفتاءات جدید معظّم له ؛ ج۱ ؛ شمارۀ ۱۴۵۲)
*آیت الله سید محمد صادق روحانی(دام ظلّه):
باسمه جلت اسمائه؛ قطع عضو انسان چه زنده و مرده حرام است، مگر به خاطر مصلحت مهم ترى مانند بينا ساختن و يا زنده نگاه داشتن ديگرى، در اين صورت قطع عضو زنده و يا مرده شرعا مانعى ندارد. ولى قطع عضو انسان زنده و پيوند آن به ديگرى منوط به اجازه او است، و در مرده يا بايد وصيت كرده باشد و يا ولى او اجازه دهد.
(سایت معظّم له ؛ إستفتاءات)
موفق باشید.
نوشتۀ الأقل:
ماهر فرحانی صیمری
۹/رمضان المبارك/۱۴۳۸
قمّ مقدّسه